Żyjemy w bardzo trudnych czasach – szybkie tempo życia, siedzący tryb, stres, mało snu, długie godziny spędzone przed ekranem. Jest to idealna sytuacja do tego, by z lenistwa lub braku czasu sięgnąć po gotowe, niezdrowe jedzenie. Zgodnie z zasadą ” jesteś tym co jesz” powinniśmy bardziej przykładać się do pilnowania swojej diety, od której zależy nasz stan zdrowia. Więcej na ten tema znajdziemy w dalszej części artykułu.
Co to jest niezdrowe odżywianie?
Z definicji niezdrowe jedzenie, potocznie zwane również „śmieciowym” to takie, które jest tanie i szybkie w produkcji, ale tak naprawdę nie zawiera żadnych wartości odżywczych, tylko „puste kalorie’. Regularne spożywanie tych dań, wraz z wyżej wymienionym stresem i brakiem aktywności fizycznej, prowadzi do wielu niebezpiecznych dla zdrowia chorób i otyłości.
Rodzaje szkodliwych produktów
W piramidzie zdrowego żywienia, te produkty znajdują się na samym szczycie, ponieważ powinno się je spożywać w bardzo ograniczonych ilościach lub całkowicie z nich zrezygnować. Czego więc unikać?
- potrawy smażone w głębokim tłuszczu (frytki)
- nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans
- białe pieczywo
- słodycze, lody
- słodzone syropy i napoje (coca cola)
- alkohol i słodzone piwa bezalkoholowe
- słone przekąski (chipsy, pop corn, paluszki)
- sery topione
- przetworzone i mrożone posiłki (pierogi)
- przetwory mięsne (np. parówki)
- przemysłowe oleje roślinne (np. palmowy)
- dania z grupy fast food (burgery)
- przetworzone napoje mleczne i kawowe (shake, jogurty i maślaki, zabielacze do kawy)
Źródło: www.pixabay.com
Choroby spowodowane nieprawidłowym odżywianiem się
Owoce i warzywa są lekiem na każdą chorobę, jednak zamienienie ich na przetworzoną żywność ma swoje konsekwencje zdrowotne, o których warto pamiętać. Do listy cywilizacyjnych chorób, wywołanych niezdrowym jedzeniem można zaliczyć m.in.:
Awitaminoza
Śmieciowe jedzenie nie posiada żadnych wartości odżywczych, witamin i minerałów, dlatego osoby spożywające je regularnie cierpią na niedobór m.in. witamin A, B, D. Deficyty powinno się uzupełniać poprzez wprowadzenie warzyw i owoców do naszej diety.
Zespół jelita drażliwego
Pożywienie bogate w sztuczne składniki i tłuszcze zwierzęce jest wolno trawione przez orgznizm. Delikatny żołądek po podrażnieniu, charakteryzuje się występowaniem wzdęć, uczuciem ciężkości, bólami brzucha i silnymi skurczami jelit.
Zakwaszenie organizmu
Pojawia się wtedy, kiedy błona śluzowa żołądka zostaje podrażniona przez oleje i przyprawy i wytwarza zbyt duża ilość kwasu. Objawami charakterystycznymi zakwaszenia są: nadmierne odbijanie się, ból nadbrzusza i wzdęcia.
Chroniczne zmęczenie
Ospałość, senność, brak energii to oznaka przeciążenia żołądka, wysokokalorycznymi daniami fast food. Jak sobie poradzić z tym? Tuż po wstaniu i przed śniadaniem, powinno się wypić szklankę ciepłej wody z cytryną, która ogrzeje organizm, oczyści z toksyn oraz pobudzi metabolizm do działania.
Otyłość
Dochodzi do niej w momencie, kiedy ilość przyjmowanych kalorii jest większa, niż organizm jest w stanie spalić. Nadmiar jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej.
Próchnica zębów
Spowodowana jest niedoborem fluoru i wapnia oraz zwiększonym spożyciem fosforanów i cukrów prostych. Zlekceważenie tego, niedostateczna higiena osobista oraz brak wizyt u dentysty, przyczyniają się do dalszego rozwoju tej choroby.
Nowotwory
Układu pokarmowego – żołądka, trzustki i jelit. Należy zmniejszyć spożywanie soli i tłuszczy nasyconych oraz wzbogacić swoją dietę o błonnik, witaminy C, E, beta karoten, które hamują powstanie raka.
Osteoporoza
Występuje u osób prowadzących siedzący tryb życia, ponieważ kości z braku ruchu stają się słabsze i bardziej podatne na urazy. Co jeszcze szkodzi? Niedobór wapnia i witaminy D3 oraz nadmiar fosforanów.
Niedokrwistość
Anemia rozwija się w organizmie wtedy, kiedy nie spożywamy warzyw, owoców oraz mięsa, ponieważ zawarty w nich jest kluczowy składnik – żelazo. Głównymi objawami są osłabienie oraz problemy z koncentracją.
Dolegliwości układu krążenia
Niezdrowe jest spożywanie zbyt dużej ilości kwasów nasyconych oraz soli kuchennej, w połączeniu z niedoborem beta karotenu, witaminy C i nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych. Prowadzi to do powstania następujących chorób: zawał, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca i udar mózgu.
Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem
Mózg zarządza całym organizmem, każdą jego czynnością oraz każdym stanem psychicznym, dlatego by pracować efektywnie, musi zostać odpowiednio nakarmiony i dotleniony. Brak świeżego powietrza oraz konkretnych witamin, minerałów i kwasów, wpływa na: poczucie osłabienia, chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją i zdolnościami poznawczymi, a także może powodować nerwowość, rozdrażnienie, huśtawki nastrojów, agresje i depresje.
Dolegliwości układu immunologicznego
Powracające infekcje, alergie, choroby z autoagresją, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie wątroby.
Choroby zwyrodnieniowe
Reumatyczne zwyrodnienie stawów, łuszczyca, zaćma, paradontoza.

Niezdrowe vs. zdrowe nawyki
Zmiany są trudne, jednak potrzebne do dalszego rozwoju. Aby skutecznie poprawić jakość swojego życia, należy być bacznym obserwatorem swoich poczynań, myśli i emocji oraz przyłapywać się przy niekorzystnych wyborach. Poniżej znajduje się lista przyzwyczajeń, nad którymi trzeba popracować, by nie szkodzić swemu zdrowiu:
- Pomijanie lub nieregularne spożywanie posiłków (głodówka)
≠ planowanie każdego posiłku z wyprzedzeniem - Jedzenie w stresie i pośpiechu
≠ zapewnienie sobie warunków do spokojnego i swobodnego pożywienia się - Podjadanie między posiłkami
≠ spożywanie wartościowych posiłków, które nie pozostawiają uczucia głodu - Śmieciowe jedzenie w przerwach od pracy / lekcji
≠ pełnowartościowe posiłki przygotowane w domu - Nie czytanie składu na etykietkach produktów
≠ świadomy wybór produktów zawierających wartości odżywcze - Robienie zapasów i marnotrawienie ich później
≠ zakupy zgodne z faktycznym stanem zapotrzebowania - Jedzenie i picie zimnych posiłków i napojów
≠ spożywanie ciepłego pożywienia, które ogrzewa i pobudza organizm do działania - Nieodpowiednia ilość snu i odpoczynku
≠ zachowanie równowagi między pracą, a odpoczynkiem i zdrowym snem - Niedbanie o zdrowie psychiczne
≠ dbanie o porządek w myślach i uczuciach, znalezienie wyciszenia i czasu tylko dla siebie - Czytanie o zdrowym trybie życia i nic nierobienie w tym kierunku
≠ wzięcie odpowiedzialności za podjęte decyzje i sumienne wypełnianie ich - Unikanie profilaktyki
≠ zainteresowanie się stanem zdrowia i wykonywanie profilaktycznych badań - Bierny odpoczynek przed ekranem
≠ aktywne spędzanie wolnego czasu - Nieszanowanie czyjejś diety i namawianie do spożywania niezdrowych dań
≠ bycie wsparciem dla osób zmieniających nawyki żywieniowe

Wszystko jest dla ludzi, jednak należy z tego korzystać z umiarem. Zdrowie jest najważniejsze, ponieważ bez niego nie jesteśmy w stanie nic zrobić, ani zarobić. Warto zastanowić się nad tym, jak wygląda nasza obecna sytuacja żywieniowa i podjąć decyzję, czy nadal będziemy ją kontynuować czy obierzemy nową drogę ku zmianie i rozwojowi. W poprzednim artykule znajdziemy informacje o tym, co zrobić by odzyskać zdrowie.